U Policijskom domu u Rijeci danas je održan tečaj prve pomoći za 25 policijskih službenika iz više policijskih postaja Policijske uprave primorsko-goranske. Nastavak je to edukacije koja se od prošle godine provodi u suradnji s djelatnicima Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije prema Katalogu edukacija Hrvatskog Crvenog križa, a sa svrhom obuke policijskih službenika u stjecanju znanja i vještina koje im mogu trebati u situacijama pružanja pomoći unesrećenim osobama.
 
Naime, policijski službenici tijekom provedbi brojnih svakodnevnih zadaća na terenu nerijetko su svjedoci nesrećama u kojima njihovo pružanje prve pomoći može biti presudno u spašavanju nečijeg života. Upravo je to bila misao vodilja kojom su načelnici i voditelji u PU primorsko-goranskoj predložili djelatnicima Društva CK PGŽ-a ovu aktivnost, a temeljem dosadašnje višegodišnje izvrsne i uspješne suradnje.
 
Na današnjem tečaju u timu Crvenog križa koji ovu edukaciju provodi volonterski je bila i ravnateljica DCK PGŽ-a, liječnica Vesna Čavar, stručna suradnica Branka Maračić te Ivan Vrsalović, član Spasilačke službe života na vodi Hrvatskog Crvenog križa.

Uz teoretski dio i provedbom praktičnih vježbi su osposobili policijske službenike pružiti prvu pomoć unesrećenoj osobi kod akcidentalnog stanja i naglo nastupajućih stanja postupcima oživljavanja-umjetnim disanjem, masažom srca i uz primjenu vanjskog automatskog defibrilatora, zatim osnovno održavanje života, ali i pružanje pomoći kod krvarenja, gušenja i dr.
 
Ravnateljica Čavar ovom je prilikom naglasila da stečena znanja i vještine pružanja prve pomoći su od kardinalne važnosti u spašavanju ljudskog života koji nema cijene. Dodala je pri tome da tečajeve prve pomoći volonterski organiziraju i za pripadnike civilne zaštite PGŽ-a, kao i za odgajatelje predškolskih ustanova te pripadnike drugih javnih ustanova. O suradnji PU primorsko-goranske i Crvenog križa ravnateljica ima samo riječi hvale:
 
 „Više smo nego zadovoljni što s djelatnicima riječke policije, osobito službenicima za prevenciju, već nekoliko godina provodimo zajedničke edukativne vrlo korisne programe. Najviše ih je namijenjeno djeci i mladeži, kao i ženama, međutim, neki su usmjereni i na zaštitu starije populacije građana te na pripadnike nacionalne manjine i ostale građane, a u konačnici za dobrobit cjelokupne zajednice.
Primarno se to odnosi na programe prevencije nasilja nad ženama, vršnjačkog nasilja među djecom, trgovanja ljudima, ali i na druge programe.“

 
Inače, u tečaju prve pomoći u PU primorsko-goranskoj protekle godine su sudjelovala 104 policijska službenika, a ove se godine planira obučiti najmanje još 100 policijskih službenika.

U prvom tečaju provedenom u travnju 2022. godine sudjelovao je i policijski službenik Toni Mravić koji je 17. prosinca s kolegom Dinom Nekićem, promptnom i stručnom reakcijom te zahvaljujući usvojenim vještinama pružanja prve pomoći su uspjeli spasiti život 65-godišnjem Riječaninu.

Skip to content