Prva pomoć je skup radnji kojima se pomaže ozlijeđenoj ili iznenada oboljeloj osobi na mjestu događaja, prije dolaska hitne medicinske službe ili drugih kvalificiranih zdravstvenih djelatnika. Prvu pomoć pruža osoba koja se zatekne na mjestu nesreće. Primjena postupaka prve pomoći početak je pomaganja i zbrinjavanja ozlijeđene ili naglo oboljele osobe. Primjenjuje se s ciljem spašavanja života, sprečavanja nastanka komplikacija i invalidnosti i skraćivanja trajanja liječenja i oporavka.

Osposobljavanje za pružanje prve pomoći Hrvatski Crveni križ provodi izravno ili putem društava Crvenog križa, u skladu sa Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu (NN 71/10), odnosno javnim ovlastima definiranima u članku 8. točkama 7., 8., 9. i 10. Zakona o Hrvatskom Crvenom križu.

Građanima su ponuđeni edukativni programi koji su po broju sati trajanja obuke i odabranim temama prilagođeni potrebama i interesima različitih populacijskih skupina: volonterima Crvenog križa, kandidatima za vozače u auto školama, radnicima na radnom mjestu, djeci u osnovnim školama, mladima u srednjim školama, spasiocima na vodi kao i ekipama prve pomoći za izvršavanje zadaća u slučaju katastrofa i izvanrednih situacija.

cropped-ck_zaglavlje_test3.jpg

 

Prva pomoć kao aktivnost društava Crvenog križa u primorsko-goranskoj županiji

Pripreme za natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa provode se na gradskoj i županijskoj razini u dvije kategorije – osnovna škola – podmladak i srednja škola – mladi. Natjecanja su uvrštena u sustav školskih natjecanja. Pobjednici na međužupanijskom natjecanju sudjeluju na državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa.

Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije, od školske 2014/2015. godine, provodi radionice kardiopulmonalne reanimacije za druge razrede srednjih škola te za treće razrede uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD).

Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije, na početku svake godine, organizira edukaciju volontera koji pripremaju osnovce i srednjoškolce za natjecanje iz prve pomoći s ciljem ujednačavanja poduke mladih.

Također organiziramo i tečajeve kako realistično šminkati ozljede za volontere gradskih društava Crvenog križa Primorsko-goranske županije. Do sada je educiran 51 volonter koji šminkaju ozljede za natjecanja iz prve pomoći, za podučavanje polaznika edukacija iz prve pomoći ili za različite vježbe na kojima se testira spremnost svih interventnih službi.

Društva Crvenog križa s ciljem popularizacije prve pomoći provode i razne promidžbene aktivnosti i manifestacije poput obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći.

Skip to content