Naš predloženi kandidat je bio Zdravko Petrić 

ZDRAVKO PETRIĆ rođen je 13. lipnja 1952.godine u Krku. U njegovoj biografiji važno je istaknuti 9. srpnja 2013. kada je postao prvi dobrovoljni darivatelj krvi s otoka Krka koji je dragocjenu tekućinu, jedinu koja spašava ono najvrjednije, ljudski život, dao stoti put. Član je Koordinacijskog odbora dobrovoljnih davatelja krvi za Primorsko-goransku županiju. Prvi je davatelj krvi otoka Krka koji je dobio najviše priznanje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović 28. listopada 2015. Prvi je predsjednik Kluba davatelja krvi 100 kapi, najhumanijeg Kluba otoka Krka koji je osnovan 25. listopada ove godine i koji broji 8 članova. Članovi Kluba su dame koje su krv darivale 75 puta i više te muškarci sa 100 i više darivanja. Članovi ovoga Kluba su svojim davanjem krvi spasili 2469 ljudska života.

Član je tima Gradskog društva Crvenog križa Krk za podršku u kriznim situacijama. Posebno je aktivan kao Volonter Gradskog društva Crvenog križa Krk još od Domovinskog rata 90-tih godina pa sve do danas. Aktivan je član Stolnoteniskog kluba Malinska-Dubašnica, igra za seniore i veterane kluba. Član je Udruge umirovljenih policajaca otoka Krka te Knezova krčkih Frankopana gdje se posebno ističe u svim volonterskim aktivnostima od uređenja prostorija udruge pa do scene na Kamplinu za vrijeme Krčkog sajma

Zdravko Petrić je do sada dao krv 111 put i s tim činom spasio 333 osobe, budući da jedna doza može spasiti 3 osobe. Iako je napunio 65 godina, i na redovnim akcijama ne može više darovati krv, odlazi u bolnicu davati krv. Tim činom dokazuje visoku humanost i svoju ljubav prema ljudima.

Mnogo puta do sada Petrić je pokazao svoju humanost prema drugima, i to neznanim ljudima, ne pitajući se pri tome tko su i što su, gdje žive i što rade. Svojim plemenitim činom motivirao je i druge da se uključe u obitelj humanista. Ovo je prigoda za iskazivanje zahvalnosti koliko. Zdravku Petriću toliko i svim davateljima krvi, čija je humanost samozatajna i najčešće izvan svake medijske pozornosti. Na taj način želimo ukazati na važnost i humanost čina davanja krvi kako bi ova plemenita aktivnost u javnosti dobila onaj značaj koji zaslužuje i iskazati poštovanje i zahvalnost na 333 spašena ljudska života..

Skip to content