Program edukacije mladih o dobrovoljnom darivanju krvi, 31. siječnja 2019., u prostoru Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, zajednički su organizirale i u djelo provele ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Krk Marija Jakominić i ravnateljica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije dr. Vesna Čavar.

Prošle, 2018., godine Hrvatski Crveni križ obilježio je ne samo 140 godina rada, već i 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, s obzirom na to da je 25. listopada 1953. godine u gradu Sisku organizirana prva takva akcija. Otad Hrvatski Crveni križ insistira na provođenju davalačkih akcija, ali i organizaciji prigodnih edukacijskih programa. Upravo na jednome od njih, okupljeni maturanti, njih čak 60-ak, dobili su priliku spoznati sve relevantne informacije o dobrovoljnom darivanju krvi, što je ujedno trebala biti motivacija, ali i svojevrsna priprema za upuštanje u taj hvalevrijedan čin. Naime, već sutradan, 01. veljače, srednjoškolci su pozvani da podrže akciju koja se redovno, najmanje četiri puta godišnje, provodi u krčkoj ispostavi Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

Darivanjem u humanitarne svrhe, a potom i darivanjem krvi, uvodi Jakominić, čovjek ne daruje samo od sebe, već i dio sebe, za što je potrebna iznimna plemenitost. Jer, čovjek čovjeku može pomoći na mnoge načine, ali ipak je najvažnije pomoći od srca, čime zadužujemo društvo, koje danas, više nego ikad prije, vapi za kapljom humanosti. Stoga, ovim programom, zaključuje Jakominić, upravo vas – mlade – želimo potaknuti da postanete nada potrebitima, ali i dobar primjer ostalima, dodajući, kako je pritom važno ugledati se na one koji već godinama žive s davalaštvom, jer darivanjem krvi ipak spašavamo ono najvrjednije, a to je ljudski život.

Postoji sedam načela na kojima se temelji pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, ističe Čavar, a jedan od njih svakako je ljudskost iliti drugačije rečeno humanost, s time da čin dobrovoljnog darivanja krvi predstavlja odraz upravo tih osobina te ga je zato, kao možebitnu sponu između svih nas, važno čuvati i poticati. Jer i prvom darovanom kapljicom napravili smo veliki korak prema spašavanju nečijeg života, a svi znamo koliko on vrijedi. Sam darivatelj, nastavlja Čavar, prva je i najvažnija karika u lancu darivanja krvi, a taj lanac mora biti u potpunosti siguran, što on i jest, iako nam se neprestano nameću novi izazovi koje medicina nastoji preduhitriti ili rješavati u startu. Kao što Crveni križ ima svoja načela tako ih ima i samo darivanje krvi, a to su prije svega dobrovoljnost, solidarnost i anonimnost, ali i princip besplatnosti koji proizlazi iz naputka Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca kojim je sugerirano da se krv prikuplja dobrovoljno budući da je u sustav uključen veliki broj volontera, pa čak se i pokazalo kako u tom slučaju novac nije najbolji motivator, već je to isključivo želja za humanošću i pomaganjem, ističe Čavar. U Hrvatskoj se danas na godišnjoj razini prikupi blizu 200.000 doza krvi (u prosjeku 4,5 davanja na 100 stanovnika), a na području Primorsko-goranske županije preko 15.000 doza (u prosjeku 5,1 davanje na 100 stanovnika), s time da oko 15% dobrovoljnih darivatelja čine žene, a 85% muškarci, od čega 11% otpada na osobe koje po prvi put daruju svoju krv, i na koje se, s ciljem povećanja tog postotka, fokusiraju ovakvi edukativni programi, zaključuje Čavar.

Svemu tome, na kraju pridodajmo, da će srednjoškolci koji se po prvi put odazovu davalačkoj akciji, a za što moraju biti punoljetni, zaslužiti besplatnu kartu za jednu filmsku projekciju u krčkom kinu, dok će za pet dobrovoljnih davanja biti oslobođeni od plaćanja tečaja prve pomoći koji se pohađa prilikom polaganja vozačkog ispita.

(Igor Gržetić)

02-edukacija 06-edukacija

Skip to content