Treningom održanim u Selcu od 24. do 26. veljače započeo je ciklus edukacija iz prve pomoći za članove Interventnog tima Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije.

Trening je obuhvatio module A, B i AVD prema Katalogu edukacija Hrvatskog Crvenog križa odnosno prvu pomoć općenito, postupak s unesrećenom osobom, pružanje prve pomoći kod gubitka svijesti i prestanka disanja, gušenja stranim tijelom, ozljeda i rana, ozljeda kostiju i zglobova te akcidentalnih i naglo nastupajućih stanja, kao i primjenu automatskog vanjskog defibrilatora.

Budući su svi pripadnici Interventnog tima prethodno prošli osnovni tečaj prve pomoći većini je ovo bila prilika za obnovu postojećih znanja i uvježbavanje primjene AVD-a. Najzanimljiviji dio bile su, kao i uvijek, simulacije uz glumu i realistični prikaz ozljeda kroz koje su znanje provjeravali pojedinci koji su pomoć pružali ali i promatrači.

Predavači instruktori bili su doktori medicine Antun Ferenčić i Vesna Čavar, a grupu su činila 22 člana Interventnog tima uz troje volontera čije sudjelovanje na treningu za osnovnu jedinicu IT očekujemo prvom sljedećom prigodom.

Iako je prema najavi trening trebao biti održan u Velom Lošinju morali smo se prilagoditi izvanrednim okolnostima pa je tako mjesto održavanja u posljednji trenutak promijenjeno za mjesto na kopnu odnosno bliže Rijeci. Ni promjena, a niti zaista loši vremenski uvjeti s olujnom burom, kišom i snijegom nisu omeli prijavljene i najavljena grupa se odazvala u punom broju. Stoga su i „nagrađeni“ više nego dobrim uvjetima boravka i rada te atmosferom kakvu možemo samo poželjeti za sve buduće susrete.

Ciklus edukacija nastavit će se treningom u travnju na koji su pozvani članovi Interventnih timova iz gradskih društava Crvenog  križa s područja Primorsko-goranske županije.

Skip to content