28.03.2020.

U samo tjedan dana više od 2000 volontera i nekoliko stotina djelatnika Hrvatskog Crvenog križa obišlo je više od 10 000 kućanstava. Riječ je o kućanstvima diljem Hrvatske u kojima žive stari, nemoćni, bolesni i osobe u samoizolaciji i kojima ekipe Crvenoga križa odlaze obaviti nabavku osnovnih namirnica i lijekova jer pripadaju rizičnim skupinama.

Trenutno Crveni križ ne dostavlja kuhane obroke, a spomenuta nabavka odnosi se na ljude koji ne pripadaju socijalno ugroženim skupinama nego samo trenutno zbog mjera Nacionalnog Kriznog stožera i epidemije koronavirusa ne smiju napuštati svoje domove.

Prilikom obilaska takvih osoba volonteri Crvenoga križa poštuju sva sigurnosna pravila – svoj dolazak s korisnicima dogovaraju putem telefona te ih ponovno zovu kada dođu do njihovog doma, nose zaštitne maske i rukavice, drže razmak dva metra i eventualnu novčanu transakciju obavljaju uz pomoć vrećica kako ne bi došlo do zaraze.

Za obavljanje ovih aktivnosti volonteri Crvenoga križa ne uzimaju novčanu naknadu!

U ovom trenutku najviše je aktivnosti na zagrebačkom području jer se građani suočavaju i s posljedicama potresa.

Besplatni HCK telefon 0800 1188 otvoren je za pozive građana kojima treba otići u nabavku ili po lijekove, kao i za one kojima je potreban razgovor.
Naime, na telefon se javljaju educirani psiholozi i socijalni radnici koji u ovom izazovnom vremenu građanima pružaju psihosocijalnu podršku. Samo u tjedan dana obavljeno je nešto više od 200 poziva građana kojima je bila potreba psihosocijalna podrška.

Uz navedeno, društva Crvenoga križa svakodnevno obavljaju i svoje redovite djelatnosti koje se odnose na pomoć socijalno ugroženim građanima. Njima se dostavljaju paketi hrane i higijene te ostale potrepštine koje im mogu olakšati teške životne okolnosti.

 

Galerija

 

Skip to content