PSP
Hrvatski Crveni križ uveo je besplatnu telefonsku liniju jedinstvenu za cijelu Hrvatsku 0800 1188. Svi građani koji su u samoizolaciji ili karanteni zvog COVID – 19 te svi koji osjećaju zabrinutost u vezi situacije s epidemijom koronavirusa i potrebna im je psihosocijalna pomoć mogu zvati ovaj jedinstveni broj telefonskog automata, koji će ih usmjeriti na biranje pozivnog broja županije iz koje zovu.

Uz tjelesno zdravlje i zaštitu od virusa, briga za mentalno zdravlje podjednako je važan faktor suočavanja s aktualnom kriznom situacijom. Značajne promjene u svakodnevnom životu pojedinaca, ali i zajednice u cjelini, neizvjesnost, nedovoljna informiranost zbog nepoznavanja situacije, donošenje odluka kao odgovor na probleme koji  se javljaju i slično, dovode  do naglašenog osjećaja gubitka kontrole i bespomoćnosti, i to posebno kod ranjivijih skupina građana poput starijih osoba, osoba s problemima mentalnog zdravlja ili osoba u samoizolaciji.

 Iznimno je važno pružiti podršku osobama koje su trenutno u izolaciji i to kroz pružanje informacije o učinkovitim načinima nošenja sa stresom koji im u toj situaciji mogu pomoći. Upravo zbog toga Hrvatski Crveni križ otvorio je ovu jedinstvenu telefonsku liniju dežurnu 24 sata za pružanje psihosocijalne podrške građanima.

 

Skip to content