Protekloga vikenda u Novom Vinodolskom održana je vježba pripadnika specijalističkog interventnog tima (SIT) za spašavanje vodi Hrvatskog Crvenog križa.dck2

U akcijama spašavanja u otežanim uvjetima značajno je povećana razina opasnosti za spasioce, a isto tako i za osobe koje se spašava. pasioci djeluju u iznimno dinamičnom okruženju koje stalno zahtjeva prilagodbu novonastaloj situaciji.

dck3

U skladu s tim, pripadnici SIT-a uvježbavali su tehnike  spašavanja na burom uzburkanom moru  koje obuhvaćaju spašavanje s specijalističkim plovilom rescue runner za traganje i spašavanje, spašavanje iz mora kontaktnim plivanjem spasioca (prilaz, prihvat i tegljenje unesrećene osobe)  te izvlačenje i transport osobe iz mora van zone opasnosti.

dck4

Na vježbi su sudjelovali djelatnici i volonteri iz gradskih društava Crvenoga križa Zagreb,  Pula, Zadar, i Osijek te županijskih društava iz Istre i Primorsko goranske županije, kao i Hrvatskog Crvenog križa.

dck5

Sustavnim uvježbavanjem podiže se razina spasilačkih vještina i operativnog djelovanja pripadnika specijalističkog tima za spašavanje na vodi HCK.

 

Izvor: HCK
https://www.hck.hr/novosti/odrzana-vjezba-pripadnika-specijalistickog-interventnog-tima-za-spasavanje-vodi-hrvatskog-crvenog-kriza/10569

Skip to content