27.03.2020.

Pandemija virusa COVID-19 prouzročila je globalni deficit odgovarajućih maski.  Nestašica odgovarajućih maski mnoge je ponukala na proizvodnju ili kupnju maski od platna. Međutim, maske od platna nisu adekvatna zaštita u pogledu koronavirusa iz jednog osnovnog razloga  – veličine pora odnosno međuprostora između niti na tkanju pamučne tkanine.

Naime, bez obzira na vrstu tkanja i debljinu same tkanine (npr. vrlo tanka i fina tkanina za rublje je debljine oko 0,10 mm) razmak između niti potke i osnove mjeri se nekim djelom milimetra dok se veličina virusa mjeri u mikronima). Osim toga, pamučne tkanine imaju i svoj faktor poroznosti, to jest brzo se zasite vlagom koja nastaje disanjem i na taj način pogoduju dužem opstanku virusa na materijalu.

Koronavirus je virus koji, kao i svi virusi, spada u grupu najmanjih mikro čestica među „mikroorganizmima“. Obavijeni su jednolančanim RNA genomom i spiralno simetričnim nukleokapsidom.Veličina genoma je između 26 i 32 kilobaze i iako spada u najveće među RNA virusima izuzetno je malen.

Čak i jednokratne kirurške maske koje većina koristi ovih dana, uzevši u obzir veličinu čestice, ne pružaju 100% -nu zaštitu od širenja virusa. Ako je ipak koristite, naučite to činiti pravilno.

 

 

Jedina prava zaštita je držanje fizičke distance. Dakle, treba svakako poštivati pravilo minimalne udaljenosti – 2 metra, kao i ostala pravila ponašanja u datoj situaciji koja mogućnost prijenosa svode na minimum.

 

Fizicka distanca

 

 

 

Skip to content