Predstavnici tima mladih volontera koji stoje iza projekta „Drugi korak u sigurnim rukama“ predstavili su na završnoj konferenciji rezultate i postignuća projekta započetog 1. siječnja 2023., u organizaciji Društva Crvenog  križa Primorsko-goranske županije, a koji se upravo privodi kraju.

Projekt je proizišao iz prethodnog projekta „Prvi korak u sigurnim rukama“, provođenog tijekom 2021. i 2022. godine, a čiji je cilj bio osnažiti volontere DCK PGŽ te posljedično širu zajednicu (roditelje, buduće roditelje, osobe koje brinu o djeci) za djelovanje u situacijama životne ugroze djeteta. Kroz projekt je razvijen program za pružanje prve pomoći djeci i dojenčadi, osmišljeni i izrađeni edukacijski materijali i provedene radionice u kojima je sudjelovalo više od 100 sudionika.

Tijekom provedbe projekta „Prvi korak u sigurnim rukama“ uočena je potreba, pored edukacije roditelja, i za edukacijom odgojitelja u dječjim vrtićima odnosno osoba koje organizirano skrbe o djeci vrtićke dobi. Nakon provedene ankete koja je potvrdila interes vrtića  i procjene da su mladi volonteri DCK PGŽ spremni odgovoriti na postojeću potrebu, nastao je projekt koji je prijavljen i prihvaćen na natječaju EU Snaga solidarnosti te je sufinanciran sredstvima Europske unije.

Program radionica prilagođen je na način da sadržajno i vremenski odgovara potrebama odgojitelja u dječjim vrtićima i drugima koji organizirano skrbe o djeci vrtićke dobi.

Tijekom godine je održano 17 radionica (dječji vrtići u Rijeci, Malinskoj, Delnicama,  Kraljevici, Triblju, Crikvenici, Malom Lošinju, Cresu, Fužinama, Bakru i Novom Vinodolskom) s 279 sudionika, kao i prigodne demonstracije postupaka prve pomoći za dojenčad i djecu u okviru javnih događanja. Time je broj ukupnih sudionika prešao brojku od 450, odnosno gotovo duplo u odnosu na početno postavljene ciljeve.

Rezultati evaluacijskih anketa provedenih nakon radionica pokazali su zadovoljstvo sudjelovanjem uz visoke ocjene za prezentirani sadržaj i posebno mogućnost praktičnog uvježbavanja postupaka, kao i preporuku drugima za uključivanje u projekt. Stoga ne čudi da je i zajednička ocjena svih koji su prisustvovali završnoj konferenciji, a to su bili predstavnici gradskih društava Crvenog križa s područja županije i dječjih vrtića u kojima su radionice provođene, da bez obzira na službeni završetak projekta aktivnosti mogu i trebaju biti nastavljene.

Slične želje, uz čestitke volonterima, uputile su predsjednica Društva Crvenog križa PGŽ Karin Kuljanić, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ Dragica Marač i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ Vesna Čavar.

Skip to content