Godine 2017, na poticaj Gradskog društva Crvenog križa Krk osnovan je Klub krčkih darivatelja krvi 100 kapi u koji ulaze muškarci koji su dali 100 i više puta krv i žene sa 75 darivanja. Uz Davorku Zahija, Berislava Manestra, Zdravka Petrića, Zorana Đunđeka, Zlatka Jurkovića, Emila Karabaića, Nikolu Pavana i Josipa Mahulju, u ovaj klub veličanstvenih volontera-humanitaraca 100+, u utorak, 8. siječnja 2019. svojim je stotim darivanjem ove tekućine kojom je spašeno tisuće ljudskih života ušao je Josip Odobašić iz Punta.

Tom su mu prigodom čestitali i uručili poklon ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Krk Marija Jakominić i predsjednik tog hvalevrijednog udruženja Antun Lončar.

Pri tome se Marija Jakominić zahvalila Odobašiću za svesrdno pomoć i odazivanje na, kako pozive za „redovita“ dobrovoljna darivanja krvi, tako i na one izvanredne kada je krv bila hitno potrebna jer se ni jedna veća operacija ne može obaviti bez rezervi krvi. Antun Lončar je podsjetio i na volonterski rad Odobašića kada su, posebno za vrijeme Domovinskog rata, iskrcavane tone i tone humanitarne pomoći koja je tada pristizala.

Od Odobašića smo doznali da je prvi put dao ovu tekućinu koja je spasila ogroman broj života dao 1973. godine u tvornici željezničkih vozila Gredelj u Zagrebu i od tada je redoviti darivatelj ne samo na otoku Krku nego i diljem Hrvatske. Krv je davao kada je trebalo i nekoliko puta godišnje, a prisjetio se kada je svojevremeno radio u Biogradu na moru dao je krv u rujnu, a niti mjesec dana kasnije u prometnoj nesreći je bilo dosta stradale djece tako da je ponovo otišao

dati svoju krv, kao „zaboravio je knjižicu“ pa nisu primijetili da je prošlo tako kratko vrijeme između dva darivanja. Napomenuo je da je starosni limit za davanje krvi 65 godina, ali on će nastaviti s time, barem do svoje sedamdesete godine.

Velika je bila gužva na ovoj današnjoj akciji koju redovito organizira Gradsko društvo Crvenog križa Krk. Bilo je tu osoba svih generacija. Među njima smo pronašli dvoje kojima je ovo bilo prvo davanje krvi. Jedna od njih, Menvila Čamdžić iz Malinske ukratko nam je rekla da nije neugodno, nego čak ugodno i ovo je lijep osjećaj da će njena krv pomoći da se spasi nečiji život. Napomenula je da se već dugo sprema dati krv, ali nikako da se uskladi vrijeme na poslu i ono kada se sprovodi ova akcija. Danas su se termini uskladili i ona je došla.

Još je kraći bio Filip Pogarčić iz Križišća, koji je samo rekao da nije ništa boljelo, da je zadovoljan što se danas upisao među darivatelje krvi i da će s time nastaviti.

Veseli nas da se stvarno veliki broj ljudi odazvao pozivu Gradskog društva Crvenog križa Krk da dođu u krčki Dom zdravlja darovati krv, ali i danas smo uočili da ni do danas nije olakšan pristup osobama s invaliditetom, jer zasigurno bi i netko od njih darovao svoju krv.

(Tekst i foto: MK)

Skip to content