Izrasla iz ideje Jean-Henryja Dunanta, priča Hrvatskog Crvenog križa počela je davne 1878.

Kada se 24. lipnja 1859. godine zatekao na bojnom polju kod Solferina, gdje je svjedočio smrti, ranjavanju i patnjama tisuća vojnika za koje zdravstvene službe nisu imale dovoljno ljudi, Dunant je uz pomoć mještana organizirao pomoć ranjenicima bez obzira kojoj strani u sukobu su pripadali, ponavljajući kako su svi ljudi braća odnosno talijanski „Siamo tutti fratelli“.

Želja mu je bila osnovati društva za pomoć koja bi u vrijeme mira obrazovala dobrovoljce za pomoć, a u ratu pružala zaštitu ranjenicima bez obzira kojoj strani u sukobu pripadaju.
Njegova se ideja proširila svijetom, a prije 140 godina zaživjela je i u Hrvatskoj.

Hrvatski Crveni križ  kao samostalno nacionalno društvo 25 godina dio je Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i danas je najveća humanitarna organizacija u zemlji.

Prva pomoć, zaštita i promicanje zdravlja, dobrovoljno davanje krvi, rad na bolestima ovisnosti, pripreme i odgovor na krize, spašavanje života na vodi, ekološka zaštita, skrb o tražiteljima međunarodne zaštite, prevencija trgovanja ljudima, briga za socijalno ugrožene građane, služba traženja nestalih osoba te edukacija mladih neki su od naših temeljnih programa s kojima svakodnevno pokušavamo izgraditi humanije, tolerantnije i sigurnije društva.
Tjedan Crvenog križa obilježava se svake godine od 8. svibnja do 15. listopada.

Kao najavu početka Tjedna održavamo i proslavu 140. rođendana održavamo Smotru Hrvatskog Crvenog križa u zagrebačkom parku Zrinjevac. Na Smotri ćemo prikazati svoje aktivnosti i opremu, a pripremili smo i raznolike programe za posjetitelje o kojima više informacija možete pronaći na linku.

U utorak, 8. svibnja na Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u četirima hrvatskim gradovima – Dubrovniku, Osijeku, Zadru i Zagrebu, s početkom u 20.30 sati organiziramo simboličnu Bakljadu pod nazivom Svjetlo za humanost.

Istoga dana, s početkom u 20 sati, GDCK Hrvatska Kostajnica zajedno s Gradom Hrvatska Kostajnica organizira humanitarni koncert za obitelji kojima su kuće stradale uslijed klizišta ove godine.

Kao i dosadašnjih godina, u Tjednu Crvenog križa održava se Državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa, ovoga puta 22. po redu, a održat će se od 10. do 13. svibnja u Vinkovcima.

Tjedan Crvenog križa prigodnim se događanjima obilježava i u društvima Crvenog križa diljem Hrvatske, a detalje o programima potražite u sebi najbližem Društvu.

Svi naši doprinosi u građenju humanijeg društva ne bi bili mogući bez podrške građana, stoga vas pozivamo da nam se pridružite i sudjelujete u obilježavanju Tjedna.

Izvor: Hrvatski Crveni križ

Skip to content