U prigodi obilježavanja Dana darivatelja krvi25. listopada 2019. godine, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić primio je Puntara Josipa Odobašića koji je krv darovao hvalevrijednih stotinu puta, i to u društvu Marije Jakominić, ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Krk.

Naime, sudjelujući u akciji dobrovoljnog darivanja krvi priređenoj početkom ove godine stekao je preduvjet da postane članom prestižnog Kluba darivatelja krvi 100 kapi koji okuplja darivatelje sa 100 i više davanja, odnosno darivateljice sa 75 i više davanja s područja otoka Krka.

Čini me izuzetno ponosnom, priznaje Jakominić, što smo dobili još jednog dobrovoljnog darivatelja koji je svoju krv nesebično darovao stotinu puta, što je sigurno doprinijelo spašavanju mnogih ljudskih života. Također, priznanje treba odati i Hrvatskom Crvenom križu koji već više od 60 godina organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi čime aktivno sudjeluje u očuvanju zdravlja naših sugrađana, ispunjavajući time svoju temeljnu ulogu, a to je humanost. Govoreći o stupnju razvoja društva u kojem živimo i njegovom stanju svijesti, ne smijemo zaboraviti na važnost i kvalitetu sustava prikupljanja krvi u Republici Hrvatskoj koji se temelji na dobrovoljnim darivateljima, a koji, naglašava Jakominić, predstavljaju naše pravo nacionalno blago. Naime, mnoge gospodarski razvijenije zemlje nemaju humanost kakvu mi danas poznajemo te se ondje zna dogoditi da se potrebna doza krvi zatraži od rodbine pacijenta, međutim česta je situacija da baš oni nemaju odgovarajuću krvnu grupu, pa je krv, kako bi mu se pomoglo, nerijetko potrebno pribaviti na tržištu. S druge strane, kod nas, pacijent kojem zatreba krv, zahvaljujući svim našim darivateljima, nema takvih problema, što znači da uvijek dobije odgovarajuću krvnu grupu, kao i količinu potrebne krvi. Prema tome, moramo se složiti kako je ovdje riječ o jednom od najvećih stupnjeva humanosti! Iako se taj dobro uhodan sustav stvarao više od šezdeset godina, zaključuje Jakominić, danas moramo zaista dobro paziti da i onima koji tek dolaze sačuvamo takvu blagodat.

Novi jubilarac pritom je otkrio kako je krv po prvi put darovao još 1973. godine, u tvornici željezničkih vozila Gredelj u Zagrebu, a otad pa sve do danas, uz brojne volonterske angažmane, redoviti je sudionik akcija darivanja, i to ne samo onih organiziranih na Krku, već i diljem Hrvatske. Ovu je priliku, potom, iskoristio da ukaže na važnu činjenicu kako se samo jednim darivanjem te dragocjene tekućine mogu spasiti čak tri života!

 

Skip to content