Dana, 11. rujna 2018. državnom himnom koju je, zajedno sa svim nazočnima u vijećnici općine Omišalj, otpjevala Ema Buić, započela je svečanost obilježavanja 10. rođendana Kluba+.

Goste i uzvanike je u svojstvu moderatorice pozdravila Ema Jedrlinić i u uvodnom dijelu opisala Klub 60+. Doznali smo da je Klub 60+, koji djeluje pod okriljem Gradskog društva Crvenog križa Krk i to kao jedna od značajnijih programskih aktivnosti, osnovan 11. rujna 2008. u Omišlju na inicijativu ravnateljice GDCK Krk Marije Jakominić, a financiran je iz Proračuna Općine Omišalj.

Te, čini se sada već davne, 2008. godine, nastavlja Jedrlinić, bilo je teško i zamisliti kako će se i do koje mjere Klub 60+ u Omišlju razviti. Danas, nakon desetogodišnjeg djelovanja, gotovo ne možemo ni zamisliti kako je bilo prije toga.

Brinući prije svega o osobama treće životne dobi, njihovoj kreativnosti, socijalizaciji te psihofizičkom stanju, Klub pozitivno djeluje na poboljšanje kvalitete života čitave lokalne zajednice i to tijekom cijele godine, nudeći različite sadržaje u kojima svatko može pronaći dio sebe i tako kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme. Članom Kluba postaje se ispunjavanjem pristupnice i plaćanjem godišnje članarine, a dobrodošli su svi zainteresirani, bez obzira na životnu dob.

Vođen načelom humanosti, Klub je prepoznatljiv i po svom humanitarnom radu kroz brojne donacije i humanitarne izložbe, i to ne samo u našoj županiji nego i šire.

Lepeza aktivnosti koje se provode u Klubu je zaista široka, a te aktivnosti iniciraju sami članovi koji u njima i sudjeluju. Zanimljivo je da su mnogi članovi tek dolaskom u Klub otkrili svoje skrivene talente za koje nisu ni znali da ih imaju i tako „procvjetali“.

Program Kluba čine, pojašnjava Jedrlinić, humanitarni rad, radionice i izložbe, društvene igre, kazališna grupa, edukacije, briga oko zdravlja, kulinarska grupa i naravno zabava, a sve te aktivnosti provode se u prostorijama Kluba u Posujilnici, nekadašnjoj štedno-kreditnoj zadruzi, u popodnevnim satima, osim vježbi za osteoporozu koje se provode u jutarnjem terminu.

Od samog osnutka, Klub 60+ zavoljeli su mnogi Omišljani i Omišljanke i o njegovom se djelovanju nadaleko pročulo. Danas je u Klubu veliki broj stalnih, ali i povremenih ili sezonskih članova, osoba treće životne dobi koje ljetuju u Omišlju ili sezonski borave u svom rodnom mjestu, zaključuje Ema Jedrlinić s predstavljanjem ovoga članstvom i aktivnostima brojnog i vrlo aktivnog Kluba.

Nazočne je pozdravio Ranko Špigl, zamjenik načelnice Općine Omišalj i zaželio mnogo uspjeha članicama i članovima Kluba 60+ u daljnjem radu.

Ravnateljica Županijskog društva Crvenog križa Vesna Čavar je podsjetila da je prvi Klub 60+ osnovan u Opatiji 2005. godine, a drugi, ovaj krčki sa sjedištem u Omišlju. tri godine kasnije i zasad su to jedina takva društva u PGŽ. Čestitala je Klubu na ovoj značajnoj obljetnici, pohvalila rad ove otočne udruge koja okuplja ljude treće životne dobi i obećala svekoliku podršku Županijskog Crvenog križa, naravno u okviru njihovih mogućnosti.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Krk Marija Jakominić sa zadovoljstvom je istaknula da je u ovih deset godina napravljeno i više nego su to u vrijeme osnivanja zamislili, s mnogo aktivnosti, druženja, radionica i humanitarnog rada s čime su postali prepoznatljivi i van otoka Krka. Spomenula je da su se Klubu pridružili i članovi čak iz Amerike i Francuske. Podsjetila je i na priznanje – Zahvalnicu koje je za prošlu 2017. godinu ovom Klubu dodijelio Hrvatski Crveni križ za volonterski tim.

Predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Krk Anton Lončar uručio je prigodne darove najaktivnijim volonterkama Vesni Poropat, Veri Milanković, Alici Kučinić, Nadi Škrabonja i Anici Jakominić, buket cvijeća namijenjen načelnici Općine Omišalj Mireli Ahmetović primio je njen zamjenik Ranko Špigl, a knez Mikula IV Frankopan (kojega već godinama utjelovljuje predsjednik Udruge Knezovi krčki Frankopani Petar Kopanica) uručio je volonterkama povelju 900 godina krčkih knezova Frankopana.

Prisutne su s govornice pozdravili volonterka Alica Kučinić i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Opatija Đana Pahor.

Svečanost su uveličali najmlađi sopci i kanturice, članice i članovi KUD-a „Ive Jurjević“ iz Omišlja.

Povodom ove značajne obljetnice izdan je i prigodni bilten koji na jednom mjestu sabire sve važne informacije i kroz vremeplov fotografijama i tekstom bilježi gotovo cjelokupno djelovanje članova Kluba 60+ u proteklom razdoblju, koji je zajedno s vrećicom koju su oslikale vrijedne članice Kluba uručen svim nazočnima na kraju ove svečanosti.

Uslijedilo je razgledavanje izložbe radova članica kreativne radionice i domjenak u prostorijama Kluba 60+, Posujilnici.

(Tekst i foto; MK)

Autor: Milo
Klub 60-2018-27 Klub 60-2018-07 Klub 60-2018-06 Klub 60-2018-01 42090729_2176054192639107_4661726089687597056_o
Skip to content