U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Krk, u ponedjeljak, 06. travnja 2020. godine, između 08.00 i 17.00 sati, održana je redovna proljetna akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a da su otočani u ovim kriznim vremenima i više nego spremni demonstrirati svoju humanost, svjedoči i broj potencijalnih darivatelja koji su pristupili ovom nesebičnom činu.

Iako se očekivalo da će akciju podržati 50-ak dobrovoljnih darivatelja što je, također, lijepa brojka, prenosi nam Marija Jakominić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Krk, evidentirano ih je dvostruko više, čak 102, međutim nakon obveznog liječničkog pregleda krv je, naposljetku, dalo 15 darivateljica i 76 darivatelja, ukupno njih 91, dok ih je odbijeno svega 11. U ovome kontekstu važno je spomenuti upravo one darivateljice i darivatelje koji su svoju krv darovali po prvi put, a to su redom: Ana KuljišEva KraljićIvana KulundžićJosip GavljakMarko ŠtefanićMladen Toljanić i Sanela Sinanović, za koje vjerujemo da će ostati dijelom sve veće zajednice darivatelja, jer ovim se plemenitim aktom spašava ono najvrjednije, a to je ljudski život.

Nakon što je, nažalost, propao dogovor vezan uz održavanje akcije u prostoru Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, ističe Jakominić, zahvaljujući gradonačelniku Dariju Vasiliću te djelatnicima Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, Centra za kulturu Grada Krka i Komunalnog društva Vecla, akcija je, s obzirom na predstavljene brojke, zaista uspješno provedena u interijeru osnovnoškolske sportske dvorane. Osim našim darivateljima, posebnu zahvalu, ovom prigodom, potrebno je uputiti i volonterki dr. Ani Barišić koja je, prije ulaska u dvoranu, svim darivateljima uzimala epidemiološku anamnezu vezanu uz koronavirus, zatim dijelila zaštitne maske i razgovara s onima koji su bili spremni dva – tri sata strpljivo čekati na darivanje, a da negodovali nisu niti u jednom trenutku.

Sukladno smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, tumači Jakominić, akcija je provedena na način da se uspio održati najviši higijenski standard, drugim riječima, bila je osigurana dobra ventilacija prostora, kao i punkt za dezinfekciju ruku, nošenje zaštitnih maski bilo je obvezno, a broj darivatelja u prostoriji bio je ograničen, što znači da je osigurana protočnost i nužna udaljenost  između osoba od dva metra.

Ovo je idealna prilika da se još jednom najsrdačnije zahvalim svim darivateljicama i darivateljima koji nisu tek ponos Crvenog križa već i čitavog otoka, jer davalaštvo predstavlja živi dokaz humanosti prema drugima, a ona najčešće dolazi samozatajna i izvan svake medijske pozornosti, zaključuje Jakominić, stoga, ukažimo, svi zajedno, na važnost ovakvih akcija, kako bi darivanje krvi u javnosti dobilo značaj kakav zaista zaslužuje, posebice u ovakvim kriznim vremenima!

akcija 2 akcijaa1

Skip to content